Mitkä syyt ovat seksuaalisen haluttomuuden takana?

Kävin keskustelua ystäväni kanssa työstäni ja puhuimme haluttomuudesta. Kerroin, että asiakkaiden kanssa haluttomuus nousee esille hyvinkin usein. Hän kysyi sitten, että mitkä syyt haluttomuuden takana ovat?

Pysähdyin pohtimaan syitä ja mietin, miten osaisin vastata mahdollisimman kattavasti kysymykseen. Taisin sanoa, jotain tämän sorttista: “Haluttomuuden taustalla voi olla todella erilaisia tekijöitä. Ne voivat olla hyvin konkreettisia kuten pahanhajuinen hengitys, sotkuisuus tai väärässä hetkessä sanotut sanat. Toisaalla taustalla voi olla traumoja, rakkaudettomuutta, riittämättömyys tai erilaiset toiveet seksistä.”

Mitä itse oikeasti haluan seksiltä?

Keskustelu jäi päähäni pyörimään. Moni pohtii haluttomuutta ja se saattaa aiheuttaa suhteessa hyvinkin paljon erimielisyyksiä. Haluttomuuden takana on usein hyvin yksilölliset syyt ja toiselle sama asia saattaa tuottaa haluttomuutta ja toisella nostaa haluja. 

On tärkeää lähteä tutkimaan omaa halua itsestä käsin. Voi tehdä listoja, mindmappeja, runoja, tarinoita, maalata, tanssia tai millä tahansa muulla keinolla tuoda oma halu osaksi itseä. Halun kanssa työskentelyyn olen tehnyt sähköisen Haluaisin haluta -työkirjan, jonka voi ostaa itselleen täältä. Kirja sisältää 15 erilaista tehtävää, joiden kautta haluun pääsee tutustumaan ja sitä pystyy vahvistamaan arjessa.

Jokaiselle kokemus haluttomuudesta on omanlainen. Kun seksuaaliterapiassa puhutaan haluttomuudesta, puhutaan ei toivotusta haluttomuudesta. On ihmisiä, jotka eivät koe seksuaalista halua ja haluavat sen pysyvän näin. Toisille taas haluttomuus on epätoivottua ja siihen halutaan tehdä muutos. Haluttomuus voi olla hetkellistä esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa tai pitkäaikaista. Haluttomuudessa voi olla aaltoliikkeitä, jolloin toisinaan haluaa ja toisinaan ei.

Haluttomuuden takana voi olla seuraavia tekijöitä:

 • epäsiisti ympäristö
 • stressi / ahdistus / kuormittava elämäntilanne
 • vähäinen läheisyys
 • epävarmuus itsestä
 • paine harrastaa seksiä: lue aiheesta blogikirjoitus täältä
 • rakkauden puuttuminen
 • seksin kaavamaisuus
 • kiputilat seksin aikana
 • erektiovaikeudet
 • roolien muutos suhteessa esim. muutos vanhemmaksi
 • hormonaaliset muutokset

Oletko kokenut epätoivottua haluttomuutta? Oletko pohtinut haluttomuuden takana olevia syitä? Milloin olet huomannut haluttomuutta? Oletko huomannut puolisosi / puolisoiden haluttomuutta?

Seksuaalisen halun kaasut ja jarrut

Halua voidaan tutkailla kaasujen, jarrujen ja käsijarrujen kautta. Kaasut kiihdyttävät halua, jarrut hidastavat halua ja käsijarrut pysäyttävät halut täysin. Näistä voit kuunnella Amante podcastin kuudennen jakson Halun kaasut ja jarrut täältä

Kaasujen ja jarrujen kautta oma halu tulee näkyväksi. Siten voi arjessa lisätä omia kaasutekijöitä ja pyrkiä vähentämään jarruja. Täältä voit ladata itsellesi ilmaisen kaasut ja jarrut tehtävän, joka on osana Haluaisin haluta -työkirjaa. Käsijarrujen työstämiseen ammattilaisen apu voi olla tarpeellista. Apua voit saada esimerkiksi seksuaaliterapiasta tai psykoterapiasta.

Pystyisikö arkeen tuomaan kaasutekijöitä enemmän? Jos kaasuina toimii yhdessä liikkuminen, voisiko sitä lisätä? Millaisilla keinoilla arkeen pystyisi tuomaan lisää nautintoa? Nautinnon tuominen osaksi arkea lisää hyvää oloa ja lievittää stressiä. Samalla se voi toimia kaasuna myös halulle. Kun nauttii omasta arjesta, voi haluun olla helpompi heittäytyä.

Miten sitten toimia jarrujen kanssa? Voisiko jarruja poistaa tai vähentää arjesta? Voiko jarrua kääntää päälaelleen ja tehdä toisesta päästä kaasun? Esimerkiksi jos sotkuisuus on jarruna, voisiko siivottu tila olla kaasuna? Millaisilla hyvin pienillä teoilla pystyisit vähentämään arjen jarruja?

Mistä saada tukea seksuaaliseen haluun?

Halun pohtiminen yksin tai kumppanin / kumppanien kanssa voi joskus tuntua riittämättömältä. Ulkopuolisen ihmisen kanssa keskustelu voi tuoda uusia näkökulmia. Lisäksi pystyy usein sanomaan asioita suoraan, kun mukana on suhteen ulkopuolinen ihminen. Haluttomuuteen apua voi saada seksuaaliterapiasta. Voit lukea lisää seksuaaliterapiasta täältä

Halua voi käsitellä yksin tai yhdessä. Seksuaaliterapian tarkoituksena ei ole “muuttaa” suhteessa vähemmän haluavaa haluamaan enemmän, vaan kartoittaa tilannetta kokonaisvaltaisesti. Halua on mahdollista lisätä ja muokata. Voit varata ajan seksuaaliterapiaan täältä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close