En halua kosketusta, koska se voi johtaa seksiin

On tilanteita, joissa seksi tuntuu ajatuksena ahdistavalta tai velvollisuudelta. Seksi voi myös aiheuttaa kipua, joten seksiä ei haluta harrastaa. Voi tuntua, että yhteisen ajan päämääränä on lähes poikkeuksetta seksi ja jo pienikin kosketus on toive seksistä. Silloin kosketusta voi alkaa karttamaan, jottei seksiä tarvitse harrastaa. Näin arjesta voi hiljalleen poistua läheisyys ja kosketus.

Kosketuksen ja seksin karttaminen erityisesti pitkissä suhteissa on monille tuttu tilanne. Jokainen pieni kosketus saattaa olla aloite seksille ja samalla luoda painetta yhteiseen tekemiseen. Toisinaan voi olla kova paine harrastaa seksiä “normaalin” verran, jolloin seksin harrastamisesta voi muodostua painetta yhteiseen seksuaalisuuteen. Silloin seksi saattaa tuntua työmaalta, johon on ryhdyttävä.

Mitä tehdä, kun en halua, että hän koskee?

Kosketuksesta ja läheisyydestä kieltäytymisessä voi takana olla monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Tämä voi näkyä vain kieltäytymisenä tai torjumisena, vaikka se ei aina tarkoitakaan tätä. Puoliso voi hyvin haluta läheisyyttä ja kosketusta, mutta taustalla voi hyvinkin olla oletus seksistä. Seksin harrastaminen taas voi tuntua epätoivotulta.

Jos haluaa palauttaa arkeen paineettoman läheisyyden ja kosketuksen, on usein aloitettava asiasta puhumalla. Jos tilanne on jatkunut hyvin pitkään tai / ja seksuaalisuudesta puhuminen ei ole kuulunut suhteeseen, voi aloittaminen tuntua hyvin haastavalta. Täältä löydät vinkkejä siihen, kuinka avata keskusteluyhteyttä suhteessa.

Keskustelun avaamisen jälkeen uudenlaisten tapojen oppiminen voi alkaa. Voi esimerkiksi kokeilla hellyysharjoitusta tai aloittaa hiljalleen tuomaan arkeen kosketusta. Se voi alkaa halauksina lähtötilanteissa tai hellänä kosketuksena sohvalla. Läheisyyttä voi lisätä tietoisesti poistamalla häiriötekijät ja keskittymällä yhteiseen tekemiseen. Jos perheessä on lapsia, voi keskittyä yhteiseen aikaan lasten nukkuessa. Se voi olla pieni hetki, jolloin ei katsota televisiota tai olla puhelimilla. Voi olla ensin vain muutaman hetken yhdessä. Toisaalta läheisyyden voi tuoda myös yhteiseen tekemiseen esimerkiksi olemalla sylikkäin sohvalla tai laittaa ruokaa yhdessä.

Kieltäytymisen takana voi olla erilaisia tekijöitä tai tunteita – Miksi en halua, että puoliso koskee?

Kosketuksesta kieltäytymisen taustoja voi olla tarpeen käsitellä esimerkiksi seksuaaliterapiassa yksin tai yhdessä. Täältä lisää seksuaaliterapiasta ja täältä voit varata etäajan. Taustalla voi olla esimerkiksi paine seksistä, kipujen välttely, traumaattiset kokemukset, haluttomuutta, rakkauden puutetta, aseksuualisuus tai jokin muu. Syyn tai syiden kartoittaminen mahdollistaa omaan itseen tutustumisen ja omien rajojen kunnioittamisen. 

Seksi on muuttunut

Seksi voi olla hyvin tarkoin määriteltyä suhteessa. Se voi tapahtua lähes identtisesti aina, jolloin sen “robottimaisuus” ei enää sytytä haluja. Seksin takana voi olla myös halu saada lapsia, jolloin seksiä kalenteroidaan ja tämäkin saattaa aiheuttaa kosketuksen välttämistä, kun raskaus on alkanut. Seksi saattaa alkaa tuntua enemmän velvollisuudelta ja paineelta, kuin naiselliselta läsnäolevalta yhdessäololta. 

Paineeton ja nautinnollinen yhdessä tekeminen ja oleminen vahvistaa suhdetta. Voi hetkeksi laittaa seksin sivuosaan ja keskittyä kaikkeen muuhun. Näin voi nähdä puolison tai puolisot erilaisissa rooleissa. Voi havahtua siihen, kuinka rohkea tai hauska oma puoliso onkaan.

Roolit seksissä

Suhteessa usein muodostuu erilaisia rooleja, joita voi tietoisesti pyrkiä purkamaan. Rooleja voi esimerkiksi olla huolehtija, vanhempi, elättäjä tai kodin ylläpitäjä. Kun rooleja lähtee tietoisesti rikkomaan, voi suhde kosketukseen ja seksiin muuttua. Esimerkiksi parisuhteessa toisen voi nähdä vain vanhempana tai kämppiksenä, jolloin puolison tai rakastajan roolia ei näe tai se tuntuu vieraalta. 

Läheisyys ja seksi mielletään usein isoksi osaksi suhteita, koska muuten kyseessä olisi ystävyyssuhde. Jokaisen suhde on omanlaisensa ja toisilla siihen kuuluu seksi ja toisilla ei. Onkin tärkeää kommunikoida suhteessa ja tuoda näkyväksi omat toiveet sekä oletukset suhteen laadusta. 

Yksi vastaus artikkeliiin “En halua kosketusta, koska se voi johtaa seksiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close