Sanojen voima – moninaisuus näkyväksi

Vähemmistöstressi ja ulkopuolisuus ovat todellisia haasteita vähemmistöjen edustajien keskuudessa. Sanat, joita päätämme käyttää muokkaavat sitä todellisuutta, jossa elämme. Tässä muutama sanavinkki, jotka antavat tilaa moninaisuudelle.

Nais-/miesystävä – puoliso(t)/kumppani(t)

Puoliso ja kumppani ovat tärkeitä, koska ne vähentävät tarvetta tulla jatkuvasti ulos kaapista. Jokainen kerta kun puoliso(t) sukupuolitetaan väärin, on vaihtoehtoina sulkeutuminen syvemmälle kaappiin tai korjata virhe ja tulla yhä uudelleen ulos kaapista. Puolison sukupuoli voi myös olla nainen-mies-jaon ulkopuolella. Kun puhutaan puolisosta, ihmisellä on mahdollisuus puhua puolisostaan ilman, että kertoo hänen sukupuoltaan ja voi itse määritellä, miten, milloin ja kertooko ollenkaan omasta suuntautumisestaan / puolison sukupuolesta.

Nais-/miesystävä -sanoille on oma paikkansa ja aikansa esim. omasta suhteesta puhuessa tai kun tietää, että kyseessä on nais-/miesystävä.

Parisuhde – suhde

Suhteita on hyvin monenlaisia ja jokaisen suhde omanlaisensa. Kuten yllä on kuvattu puoliso-sanaa ja sen käyttöä, moni sama asia pätee suhde-sanaan. Suhde-sanana antaa mahdollisuuden puhua omasta suhdemuodostaa itselleen sopivalla tavalla. Parisuhde on vain yksi tapa olla suhteessa, mutta se ei ole parempi kuin muut tavat.

Vastakkainen sukupuoli – eri sukupuolen edustaja

Sukupuoli on moninainen, eikä mahdu vain jakoon nainen-mies. Vastakkainen sanana viittaa siihen, että sukupuolia olisi vain kaksi.

Sukupuolielin – genitaalit

Ihmisen genitaalit eivät määrittele hänen sukupuoltaan.

Sukupuolitauti – seksitauti

Sukupuolitauti on vanhentunut termi. Seksin aikana tarttuvat taudit eivät liity ihmisen sukupuoleen.

Homoavioliitto – Samaa sukupuolta olevien avioliitto / avioliitto

Kaikki samaa sukupuolta olevat liitot eivät koostu homoista. Ihmiset voivat määritellä itseään mm. lesboiksi, biseksuaaleiksi tai panseksuaaleiksi. Tasa-arvoin avioliittolaki mahdollistaa niin samaa sukupuolta oleville kuin ei-binäärisesti itsensä määrittelevien ihmisten mennä naimisiin. Toisinaan voi olla merkityksellistä painottaa ei hetero avioliittoa, jolloin on mielekästä puhua samaa sukupuolta olevien avioliitosta.

Nainen / mies – ihminen / hän

Kun ei ole varma ihmisen sukupuolesta, voi hyvin käyttää sukupuolineutraalia sanastoa kuten hän / ihminen. Meillä on onneksi mahdollisuus olla sukupuolittamatta ja käyttää hän-sanaa. Toisinaan on hetkiä, kun sukupuolen merkitystä on tärkeää painottaa esim. tutkimuksissa.

Kahden välillä – ihmisten välillä (esim. seksi tai suhde)

Usein kahden ihmisen välillä olevaa seksiä tai suhdetta arvostetaan enemmän kuin useamman ihmisen välistä. Voikin olla mielenkiintoista pohtia, kuinka tärkeää on painottaa kahden ihmisen
asemaa.

Tuliko mieleen muita sanoja, jotka mahdollistavat yhteenkuuluvaa puhetta? Aiheuttiko aihe pohdintoja?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close