Sanojen voima: suvaitsevaisuus

Olen viime aikoina pohdiskellut sanojen merkitystä ja valtaa, enkä varmasti ole yksin tämän pohdinnan kanssa. Olen pähkäillyt sanojenvoimaa ja mahdollisuuksia. Mitä sanat, joita käytämme kertovat meistä? Miksi sanoilla on niin suuri vaikutus maailmaan, jota me luomme? 

Mitä tarkoittaa suvaitsevaisuus?

Suvaitsevaisuus, suvaita, sallia, hyväksyä. Jos ihminen suvaitaan, mitä se tarkoittaa. Mitä sitten tarkoittaa kun hänet nähdään yhdenvertaisina, tasa-arvoisena? Millaisissa tilanteissa ihmisiä suvaitaan? Mitä ajattelet suvaitsevaisuudesta?

Suvaitsevaisuutta voi katsella vallan näkökulmasta. Jos suvaitsen toisen ihmisen olemisen, määrittelen hänen olemisensa omista lähtökohdistani käsin. Tällöin ei ole kysymys tasa-arvoisesta asetelmasta. Onko suvaitsevaisuus oman aseman vahvistamista?  

Onko sitten eri asia, kun puhutaan asioiden tai ajatusten suvaitsemisesta? Voisiko suvaitsevaisuus sopia paremmin koskemaan ajatuksia kuin ihmisiä? “En ajatella samalla tavalla tästä asiasta, mutta voin suvaita toisen ihmisen erilaisen ajatuksen.” 

Suvaitsevaisuuden voi viedä myös seksologian saralle. “Suvaitsen sun avoimen suhteen, vaikka itse olen suljetussa parisuhteessa.” Onko tällöin ajatus siitä, että toisen suhde on eriarvoisessa asemassa omaan verrattuna? Voisiko kenties ajatella näin: “Hienoa juttu”. Onhan kyse siitä, että me ihmiset kaikki elämme omanlaistamme elämää. Ei ole merkityksellistä arvottaa toisen elämää tai esimerkiksi suhdemuotoa, eikä vertailulla oikeasti päästä tasapäiseen keskusteluun.

Mikä olisi parempi sana suvaitsevaisuudella vai onko sellaista? Tarvitaanko me sanaa suvaitsevaisuudelle?

Mitä sanoja sä pohdit omassa elämässä? Mitä ajattelet suvaitsevaisuudesta?

💜Salla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close