Kolme oletusta seksistä part 1

1. Seksi ei ole seksiä, jos siinä ei ole yhdyntää.

Mitä seksi sitten on? Seksi on käyttäytymistä, toimintaa ja siihen liittyvää ajattelua, mielikuvia, haluja, tarpeita ja tunteita. Se saa ihmisessä aikaan aistillisuutta ja seksuaalista nautintoa sekä mielihyvää. Seksi on seksuaalista toimintaa, joka voi tapahtua yksin tai useamman henkilön kanssa. Seksi ei ole aina vain kahden ihmisen välinen vuorovaikutustilanne parisuhteessa, johon kuuluu rakkautta. Seksi itsessään ei vaadi osapuolilta tunnesidettä toisiin. Usein seksuaalinen kanssakäyminen, jossa on tunteet mukana, mielletään rakasteluksi. Vaikka seksiin ei välttämättä kuulu rakkaus, siihen kuuluu kaikkien osapuolten suostumus. Muuten kyse on väkivallasta. Seksistä on aina oikeus kieltäytyä niin seksin aikana kuin ennen. Seksissä tärkeää on luottamus, eikä siihen kuuluu epätoivottu vallankäyttö kuten pakottaminen tai sillä kiristäminen 

Mitä sitten on yhdyntä?  Yhdyntä on emättimeen, peräaukkoon tai suuhun esimerkiksi peniksellä tai seksivälineellä tapahtuvaa penetraatiota. Usein kun puhutaan yhdynnästä tarkoitetaan hyvin heteronormatiivisesti ja sukupuolitetusti naisen sekä miehen välistä seksiä, jossa penis työntyy emättimeen. Yhdyntä on ehdottomasti yksi seksin muoto, mutta ei ainoa tai tärkein. Usein yhdynnän ympärillä puhutaan ”esileikistä” eli seksuaalisesta käyttäytymisestä, jonka tavoitteena on yhdyntä ja muu toiminta on valmistelua. Seksi onkin voinut alkanut jo ”esileikin” aikana. Miten itse ajattelet? Mistä seksi alkaa?

2. Aina pitää haluta seksiä ja mahdollisimman intohimoisesti.

Kun puhutaan seksistä, halu ja haluttomuus nousevat esille. Seksuaalinen halu on moniselitteinen asia, kuten myös haluttomuus. Jokaisen halu on omanlainen, eikä sitä voi pakottaa. Seksiä ei tarvitse haluta tietyllä tavalla tai tiettyyn aikaa. Jokaisella on oikeus haluta omalla tavallaan.

Halu voidaan nähdä spontaanina tai responsiivisena. Spontaanin halun monet tunnistavat mediasta. Harvemmin puhutaan responsiivisesta halusta, joka syttyy kun ihminen saa tarpeeksi stimulointia. Halu voi siis muodostua hiljalleen esim. kosketuksen tai muun aististimulaation kautta. 

Halussa on erilaisia tasoja ja se ilmenee erilaisena eri tilanteissa. Eri halun muodot tai tasot eivät ole toistaan parempia tai huonompi, ne ovat vain erilaisia. Halu on kuin aalto, joka toisessa hetkessä on täynnä intohimoa ja toisessa sen rakentaminen vie aikaa. Aina halu ei siis ole aina samanlaista, eikä sen tarvitsekaan olla.

Keskiviikkona 29.9.21 julkaistaan meidän ensimmäinen verkkokurssi ja aiheena on halu. Ilmoittautuminen alkaa 1.10. Olethan kuulolla!

3. Seksi kuuluu jokaisen ihmisen seksuaalisuuteen ja elämään.

Seksi mielletään usein seksuaalisuudeksi, mutta seksuaalisuus ei ole vain seksiä. Seksuaalisuus kattaa ihmisen seksuaalisen kehityksen läpi koko elämän, biologisen sukupuolen, sosiaalisen sukupuoli-identiteetin, seksuaalisen suuntautumisen, intiimiyden, suhteet, mielihyvän ja lisääntymisen. Fantasiat, halut, ajatukset, uskomukset, asenteet, seksuaalisuuden harjoittaminen, roolit, suhteet ja käyttäytyminen ovat seksuaalisia kokemuksia ja seksuaalisuuden ilmenemismuotoja. Nämä muodostavat seksuaalisuuden kokonaisuuden, mutta ihminen kokee seksuaalisuutensa omana itsenään, eikä välttämättä ilmennä tai koe kaikkia sen ulottuvuuksia. Seksuaalisuuteen vaikuttavat biologiset, psykologiset, sosiaaliset, taloudelliset, poliittiset, eettiset, lailliset, historialliset, uskonnolliset ja hengelliset tekijät. 

Seksi siis voi hyvin kuulua omaan seksuaalisuuten ja elämään. Se ei kuitenkaan kaikilla ole näin. Toiset elävät ilman seksiä omasta halusta (esim. jotkut aseksuaalit) ja toiset omasta tahdosta riippumatta. Usein seksi nähdään osana romanttisia suhteita. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Tämä oletus saattaa aiheuttaa myös painetta suhteeseen. Tärkeintä on, että suhteessa olijoilla on avoin kommunikaatio. Jokaisen suhde on omanlainen, kuului siihen seksi tai ei. Seksin määrä, olemassaolo, laatu tai muukaan seikka ei määritä hyvää seksuaalisuutta tai laadukasta elämää. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close