Neljä oletusta seksuaalisuudesta

1. Seksuaalisuus on sama asia kuin seksi

Seksuaalisuus on seksiä laajempi kokonaisuus, jollainen jokaisella on. Se on ominaisuus, joka elää ihmisen elämänkaaressa. Seksuaalisuuteen kuuluu esimerkiksi suuntautuminen, sukupuoli ja seksuaalinen kehitys. Seksuaalisuus on meissä jokaisessa omanlaisenaan. Se on osa ihmisyyttä, mutta sen merkitys ihmisille on hyvinkin erilainen. Toiselle se on jokaisessa päivässä läsnä, kun taas toinen ajattelee asiaa harvemmin.

Seksi itsessään on yksi tapa ilmaista omaa seksuaalisuutta ja seksiä voi tehdä monilla eri tavoin. Seksuaalisuus ei ole vain seksiä, vaikka se olisikin osa seksuaalisuuden toteuttamista. Seksuaalisuuteen ei välttämättä kuulu seksi ollenkaan, eikä sitä tarvitse muuttaa.

2. Sooloseksi takaa hyvän seksin.

Toisinaan kuulee, kuinka hyvän seksin salaisuus on säännöllinen itsetyydytys. Itsetyydytys, sooloseksi tai masturbointi eivät takaa hyvää seksiä niin itsensä kuin toistenkaan kanssa. Itsetyydytys voi olla tapa tutustua omaan itseensä, mutta se ei ole pakollista. Kaikki ihmiset eivät nauti sooloseksistä, eivätkä saa siitä mielihyvän kokemuksia.

Media luo toisinaan kuvaa siitä, että voimaantunut ja itsevarma nainen itsetyydyttää säännöllisesti. Itsevarma ja voimaantunut nainen voi myös olla tyydyttämättä itseään, eikä se ole häpeällistä tai väärin. Toisten naisten elämään kuuluu vahvasti sooloseksin tuoma nautinto, mutta se ei kuitenkaan ole kaikkien kohdalla näin. Erityisesti jos sooloseksistä tulee pakote, voi hyvin tulla rikkoneeksi omia rajoja. Tällöin sooloseksi voi olla hyvinkin epämiellyttävä kokemus. Jokainen kokee nautintoa ja mielihyvää erilaisista asioista.

3. Sukupuolivähemmistöt kuuluu seksuaalivähemmistöihin

Toisinaan sukupuolivähemmistöt ja seksuaalivähemmistöt liitetään toisiinsa, mutta nämä ovat eri käsitteitä. Sukupuolivähemmistöihin kuuluu transihmiset, sukupuolettomat ja intersukupuoliset. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat esim. lesbot, homot, biseksuaalit ja panseksuaalit. Termit saattavat mennä sekaisin, koska usein niin seksuaali- kuin sukupuolivähemmistöistä puhutaan samaan aikaan tai ovat esillä esim. Priden aikaan.

Sukupuolia tulisi katsella laaja-alaisesti lähtien pois kaksijakoisuudesta (mies – nainen -ajattelu). Ihminen on moninainen, vaikka juridiikka Suomessa edelleen laahaa perässä, eikä tunnista kuin kaksi sukupuolta. Jokainen kokee oman sukupuolensa omalla tavallaan ja jokaisella on siihen oikeus. Sukupuolen moninaisuus on luonnollinen asia, josta on puhuttava ääneen ja moninaisuuden näkyvyyttä on hyvä edesauttaa. Lisäksi on tärkeää muistaa, ettei määritä toisen sukupuolta kysymättä tai keskustelematta asiasta ensin.

Seksuaalinen suuntautuminen on jokaisen oma määrittelykysymys. Seksuaalisuus saattaa hyvin muuttua elämän aikana tai pysyä samana lapsuudesta asti. Jokaisella on oikeus määrittää tai olla määrittelemättä oma seksuaalinen suuntautumistaan. Sitä ei voi nähdä ihmisen ulkonäöstä, eikä sitä tarvitse kertoa, jos ei itse halua. Toisaalta kertominen saattaa helpottaa omaa oloa ja tuoda turvaa olla oma kokonainen itse.

4. Seksi kuuluu hyvää seksuaalisuuteen.

Seksi voi kuulu tai olla kuulumatta oman seksuaalisuuden toteuttamiseen. Toisille seksuaalisuuteen kuuluu sooloseksi, toisille seksi oman kumppanin kanssa ja toisille ei seksiä ollenkaan. Seksuaalisuus ei ole riippuvainen siitä, onko seksiä vai ei tai millaista seksiä on, jos sitä on. Seksuaalisuus on ominaisuus ja omanlainen jokaisella, eikä sitä voi arvottaa hyväksi tai huonoksi. Joskus seksuaalisuus on voinut kokea kolhuja, olla tyydyttymätön tai olla pohdinta tilassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että seksuaalisuus olisi huonoa tai epätäydellistä.

Seksistä puhutaan paljon ja se saattaa luoda paineita siitä, että hyvään seksuaalisuuteen kuuluisi seksi ja olisi pohjana hyvälle suhteelle. Jokainen suhde niin itseensä kuin muihinkin on omanlaisensa. Myös jokaisen seksuaalisuus on omanlainen, seksillä tai ilman. Seksuaalisuus on iäti muuttuvaa ja mukautuvaa. Sen tutkimisesta voi saada paljon irti, vaikka seksi ei siihen kuuluisikaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close