Suolisto ja seksuaalisuus

Heipsan! Tänään olisi kurkistettava hieman suoliston pariin. Suolistosairaudet ovat todella yleisiä ja niihin sairastutaan myös tyypillisesti varhaisessa aikuisuudessa. On siis sanomattakin selvää, että tämä vaiettu aihe tulee nostaa huussin pimennosta päivänvaloon.  Suolistosairauksia on jaoteltu kahteen eri kategoriaan; tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ja toiminnallinen suolistosairaus (IBS). Olipa kategoria kumpi hyvänsä tulee sairastuneelle ja tämän läheisille varmasti tutuksi kysymys; “missä on lähin vessa?”. Suolistosairaus luikertelee helposti kaikkiin elämän osa-alueisiin. Se aiheuttaa haasteita sosiaalisiin tilanteisiin, psyykkiseen hyvinvointiin ja lisäksi aiheuttaa fyysisiä oireita. 

Fyysisiä oireita ovat toki ilmiselvät ripuli, ummetus, ilmavaivat, turvotus, närästys, mutta tulehduksellisiin suolistosairauksiin voi liittyä myös mm nivelkipuja ja silmäoireita. Oirekuva on usein aaltoileva ja toisinaan vatsan kurinaa ei kuulu aikoihin, kun taas toisinaan piinallinen pahenemisvaihe voi viedä sairastavan petipotilaaksi. On sanomattakin selvää, että fyysisesti heikossa kunnossa oleminen ja vatsakipujen kanssa kamppailu aiheuttaa esimerkiksi sen että ei tee mieli seksiä. 

Suolistosairauksien on tutkitusti todettu vaikuttavan negatiivisesti kehonkuvaan. Moni kokee itsensä epäviehättäväksi, sekä sairautensa likaiseksi ja ällöttäväksi. Sairautta ja sen oireita hävetään usein paljon. Edellä mainitut tuntemukset voivat aiheuttaa lieveilmiönä mm seksuaalista haluttomuutta, orgasmivaikeuksia ja erektiohäiriöitä. Oma keho voi tuntua inhottavalta ja pahalta, eikä sitä välttämättä tee mieli näyttää kumppanille/kumppaneille. Voi olla pelkoa ulosteen karkaamisesta seksin aikana jne. 

Näyttääpä suolistosairaus naamaansa myös sosiaalisen elämän suunnittelussa. Sairastavalla ihmisellä on usein mielessä ensimmäisenä missä on lähin vessa tai mihin voi lähteä ja mihin ei, jotta wc on tarpeen tullen käytettävissä. Esimerkiksi treffeille meno voi aiheuttaa suurta stressiä, koska ei tiedä miten vatsa käyttäytyy tapaamisen aikana. On myös usein nolostuttavaa kertoa uudelle kumppanille suolistosairaudesta. 

Suolistosairauden kanssa elävän ihmisen kumppanilta ja läheisiltä toivotaan pitkiä hermoja ja joustavuutta sairauden tuomiin rajoitteisiin. Sairaus voi aiheuttaa sairastuneelle suurtakin ahdistusta ajoittain ja näissä tilanteissa on erittäin tärkeää, että saa tukea ja ymmärrystä. 

IBS:n hoidossa käytetään oireita helpottavia lääkkeitä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi ummetukseen ummetuslääkettä ja ripuliin ripulilääkettä. IBD:N hoitoon joudutaan käyttämään lääkehoitoa, joka hoitaa tulehtunutta suolta ja nämä lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksina mm emättimen kuivumista. Sairastavan on oikeus saada lääkäriltä tietoa lääkityksen aiheuttavista sivuvaikutuksista ja apua niiden helpotukseen. IBD:n ollessa todella pahassa kunnossa saatetaan joskus joutua turvautumaan leikkaukseen, jossa tehdään avanne. Avanteen tekeminen voi aiheuttaa hermovaurioita alapään hermotukseen ja aiheuttaa näin ollen orgasmivaikeuksia ja erektiohäiriöitä. On erittäin tärkeää saada oikeaa ja asianmukaista tietoa lääkäriltä ja muulta hoitavalta henkilökunnalta. 

Toivon jokaiselle lämpöä ja lempeyttä. Kelpaatte juuri tuollaisena ja suolistosairaus ei ole sen kummempi tai hävettävämpi asia, kuin mikään muukaan. Olet tervetullut puhumaan seksuaaliterapeutille jos tuntuu, että suolistosairaus aiheuttaa haasteita seksuaalisuuden toteuttamiseen. Muistathan että et ole yksin.

Suolisto tärpit:

  1. Suoliston pinta-ala on jalkapallokentän kokoinen.
  2. Vuosittain yli 2000 Suomalaista saa IBD diagnoosin. Kyseessä ei siis ole harvinainen sairaus.
  3. Suolistosairaudet aiheuttavat runsaasti henkistä kuormitusta, koska moni joutuu miettimään jatkuvasti missä on lähin vessa jos hätä iskee.
  4. IBD sairaudet puhkeavat tyypillisesti 20-35 vuoden iässä.
  5. IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymän hoidon tehokkain hoitomuoto on yleensä foodmap ruokavalio
  6. Suolisto-oireiden hoito on lääkäreille ja hoitajille arkipäivää, joten sinun ei tarvitse hävetä kertoa niistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close