Pakonomaiset ajatukset ja seksuaalisuus

Pakonomaiset ajatukset ovat hyvin yleisiä ja saattavat esiintyä erilaisten mielenterveyteen liittyviin sairauksien kuten ahdistuneisuushäiriön tai masennuksen oireina. Ajatukset ovat usein ahdistavia ja aiheuttavat häpeää sekä syyllisyyttä. Niitä ei myöskään saa pois mielestä, vaikka itse haluaisi.

Pakonomaisiin ajatuksiin saattaa liittyä erilaisia toimintoja kuten käsien pakonomainen peseminen tai oven lukon tarkistaminen. Pakko-oireisesta häiriöstä kärsii noin 2–3 % aikuisista. Siitä voit lukea lisää täältä ja perjantai-dokkarista voi katsoa / kuunnella Jonaksen omakohtaisen kokemuksen.

Pakonomaiset ajatukset

Pakonomaiset ajatukset saattavat liittyä esim. hygieniaan, järjestykseen, sairauksien pelkoon, seksuaalisuuteen tai toisen vahingoittamiseen. Toisilla ajatukset voivat olla myös väkivaltaisia. Ajatukset eivät kuitenkaan ennusta ihmisen käyttäytymistä tai edusta hänen arvojaan. Useimmiten ajatukset ovat täysin vaarattomia, vaikka ne saattavat aiheuttaa hyvin voimakasta häpeää ja syyllisyyttä. Erityisesti, jos kyse on seksuaalisuuteen liittyvästä pakonomaisesta ajatuksesta. Niitä ei kuitenkaan tarvitse hävetä ja ajatusten hallintaan on mahdollista saada apua esim. psykoterapiasta.

Stressi, vaikea elämäntilanne tai tietyt sairaudet saattavat lisätä pakonomaisia ajatuksia. Toisilla ajatukset ovat päivittäisiä ja vaikuttavat arjen sujuvuuteen huomattavasti. Tällöin on hyvä hakeutua avun piiriin, jottei ajatukset vie omaa elämäniloa. Toisille ajatuksia tulee toisinaan ja ne saattavat olla lieviä. Silloin esim. puhuminen tai omien ajatusten hallinta saattaa auttaa pääsemään tilanteesta pois.

Pakonomaiset ajatukset seksuaalisuudesta

Pakonomaisia ajatuksia koskien seksuaalisuutta on monenlaisia kuten toisen ihmisen rajojen / itsemääräämisoikeuden rikkominen (esim. raiskaus) tai lapsikohteinen seksuaalisuus. Seksuaalisuuteen liittyvät ajatukset ovat yleisiä ja niiden taustalla saattaa hyvin olla pelko tai asia, joka on itselleen vieras. Oma seksuaalisuus tai fantasiat eivät kuitenkaan löydy pelon ja pakonomaisten ajatusten kautta. Seksuaalisuus on nautinnollista ja herää myönteisistä ajatuksista. 

Pakonomaisten ajatusten aiheuttama kiihotusrektio (kuten erektio) saattaa aiheuttaa ahdistusta. Myös stressitilanteissa saattaa tapahtua samanlaisia kehollisia kokemuksia. Vaikka kehon reaktio saattaa olla samanlainen kuin mukavan ajatuksen aiheuttava kiihottuminen, kokemus ja tulkinta ei kuitenkaan ole sama, eikä pakonomainen ajatus tällöin tuo mielihyvää. Seksuaalisuus on nautinnollista ja tuottaa mielihyvää. Kehomme reagoi ympäristöön jatkuvasti, eikä aina ole mahdollista sanoa mihin kehon reagointi liittyy. Kiihottuminen saattaa tapahtua automaattisesti kun ajattelee jotain seksiin liittyvää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi miellyttävää ja herättäisi seksuaalista halua tai nautintoa.

Pakko-oireiden hoito

Ajatusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin, eikä niitä tarvitse hävetä. Voi kokeilla esim. ajatuksesta etäännyttämistä. Tämä tarkoittaa ajatuksen siirtämistä kauemmaksi ja tehdä siitä itselleen mahdollisimman pieni. Ajatukselle voi myös sanoa: “Minä en pelkää. Ajatus ei ole pelottava. Olen juuri hyvä tällaisena kuin olen”. Jos haluaa opiskelle itse lisää pakkoajatuksista ja kuinka niistä voi päästä eroon, kannattaa tutustua tähän.

Seksuaaliterapiassa voidaan käsitellä pakko-oireita ja niiden aiheuttamista tunteista. Seksuaaliterapaista voit lukea lisää täältä. Seksuaaliterapia voi olla tukena psykoterapian kanssa tai ennen sen alkua. Voit varata ajan täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close