Masennus ja seksuaalisuus

Tarkoituksenani oli kirjoittaa mielenterveyden haasteiden ja häiriöiden vaikutuksesta seksuaalisuuteen. Mielenterveyden haasteita on hyvin monenlaisia ja niiden kokemus on kaikille yksilöllinen. Kyselimme aikaisemmin Instagramin puolella seuraajien toiveita, mistä eri sairauksista haluaisitte puhuttavan. Useampi toivoi keskustelua masennuksesta ja ahdistuksesta. Ahdistuksen pariin pääsemme, kun keskustelemme Ig-livessä Saaran kanssa 12.8. klo 17.

Ajattelin kaiken pohdinnan ja mietinnän jälkeen ottaa linssin alle masennuksen vaikutuksia seksuaalisuuteen. Masennus on yleinen mielenterveyden häiriö ja se onkin monelle tuttu niin omasta kokemuksesta tai on läheisen nähnyt sairastavan masennusta. Masennus on sairaus ja jokaiselle kokijalle yksilöllinen, joten vaikutukset seksuaalisuuteen ovat hyvinkin vaihtelevat. Mielihyvän kokeminen saattaa olla haasteellista ja arjen ylläpitäminen jopa mahdotonta. Masennus on myös kestoltaan hyvin erilainen ja toisille se saattaa uusiutua useamman kerran. Kuitenkaan kerran masentunut ei ole aina masentunut. Masennuksesta ja sen tuomasta alakuloisuudesta on mahdollisuus päästä eroon. Se ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, eikä siitä tarvitse selvitä yksin.

Masennus itsessään saattaa vaikutta elämän moniin eri kohtiin. Toisille se ilmenee erityisesti seksuaalisuuteen liittyvinä haasteina, ja toisilla taas seksuaalisuuden parissa ei ole masennuksen aikana tapahtunut juurikaan muutoksia. Seksuaalisuus ja erityisesti seksi saattavat olla viimeisenä listalla, jos oma elämä ei tunnu mieluisalta ja ajatukset ovat hyvin synkkiä. Masennuksen aikana puhutaan paljon seksuaalisesta haluttomuudesta ja haluttomuutta saattaa olla myös elämän muilla osa-alueilla. Oma itse saatetaan masentuneena nähdä epämiellyttävänä, joten ajatus seksistä ei tunnu hyvältä. Oma seksuaalinen nautinto saattaa tuntua turhalta. Seksi niin itsensä kuin toistenkin kanssa on useimmiten heittäytymistä nautintoon ja otteen päästämistä irti. Masentuneena tämä saattaa olla hyvin haasteellista, kun masennus pitää itsepintaisesti kiinni. Saattaa olla erilaisia vääristyneitä ajatuksia itsestään tai omasta elämästä, jotka estävät irti päästämisen.

Seksi niin itsensä kuin toistenkin kanssa saattaa olla myös hyvä tapa hetkeksi irrota masennuksesta. Heittäytyä hetkeen ja nauttia itsestä sekä mahdollisesti toisista ihmisistä. Toiset kertovat seksin vievän hetkeksi masennuksen kauemmaksi. Masennus ei siis missään nimessä automaattisesti tarkoita sitä, että kokee haluttomuutta seksiin. Jos seksi tuntuu ainoalta mahdolliselta tavalta ”karata” masennuksesta, se saattaa aiheuttaa pakonomaista käyttäytymistä, joka saattaa näkyä riskikäyttäytymisenä. Samalla on myös tärkeää nähdä nautinnon ja seksin voimaannuttava sekä rakastava voima.

Erilaisia masentuneita tunteita saattaa kokea jokainen. Eikä masennus tai sen tuomat oireet tai kokemukset ole koskaan masentuneen syytä. On tärkeää nähdä, että masentunut ihminen on myös muuta kuin masentunut tai sen tuomat oireet. Avun hakeminen on tärkeää ja myös seksuaalisuuden saralla on oikeus saada apua ja tukea. Ei ole niin pientä tai suurta asiaa, jota ei voisi tuoda keskusteluun. Masennus saattaa näkyä seksuaalineuvonnassa tai -terapiassa esim. haluttomuutena, jaksamattomuutena, lääkkeiden vaikutuksesta seksuaalisuuteen tai oman identiteetin ja oman elämäntilanteen pohdintana. Lisäksi keskusteluihin saattaa nousta orgasmihaasteet, kiihottumisvaikeudet, erektio häiriöt ja omien rajojen tunnistaminen. Masennusta ei hoideta yksinään seksuaalineuvonnassa tai -terapiassa, mutta seksuaalisuuden haasteisiin näistä voi olla paljonkin apua. Joskus voi olla vaikeaa puhua seksuaalisuudesta oman hoitokontaktin (esim. psykiatrinen sairaanhoitaja, lääkäri tai psykoterapeutti) kanssa, jolloin aika seksuaalineuvontaan tai -terapiaan voi olla merkityksellinen.

Kuinka sitten voin puolisona, kumppanina, seksikumppanina tai muuna tärkeänä ihmisenä auttaa tai olla tukena masentuneelle? Masentunutta henkilöä ei kannata kehottaa ryhdistäytymään tai ottamaan itseään niskasta kiinni. Sama pätee myös seksuaalisuuteen ja seksiin. Jos seksiin ryhdytään vaan esim. ryhdistäytymisen takia, saattaa masentunut rikkoa omia rajojaan ja omaa itsemääräämisoikeuttaan. Hiljalleen ilon ja nautinnon löytäminen elämästä voi lisätä halukkuutta. Toisille sooloseksi saattaa olla hyvinkin nautinnollista masentuneena, vaikka on haluttomuutta seksiin toisten kanssa. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää kuunnella masentunutta ja antaa hänelle tilaa sooloseksiin, koska pienet ja suuret nautinnon palaset hiljalleen rakentavat suurempaa kokonaisuutta.

Masentuneen tai hänen läheistensä ei kuulu jäädä yksin ja apua on saatavilla. Täältä voit ottaa haltuusi lisää infoa:

Suomen mielenterveys ry

THL

Mielenterveystalo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close