Sydänsairaus ja seksuaalisuus

Erilaiset sairaudet vaikuttavat eri tavalla myös ihmisen seksuaalisuuteen. Ihminen on psyko-, fyysis-, sosiaalinen kokonaisuus ja sairastuminen voi vaikuttaa, jopa kaikkiin näihin osa-alueisiin. On luonnollista, että sairaus koskettaa myös seksuaalisuutta. Olisikin erittäin tärkeää, että lääkäreillä ja muulla hoitoon osallistuvalla henkilökunnalla olisi tiedossa sairauksien vaikutukset myös seksuaalisuuteen. Monelle seksi on erittäin merkittävä, mutta kuitenkin häveliäs osa elämää ja näin ollen sitä ei välttämättä kehdata ottaa puheeksi potilaan penkiltä. 

Suomessa sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisimpiä kansantauteja. Esimerkiksi vuonna 2018 n. 173 000 suomalaisella oli erityiskorvausoikeus sepelvaltimotaudin lääkitykseen. Huoli sairaudesta voi viedä kiinnostusta pois seksielämästä ja heikentynyt rasituksen sieto voi tuoda haasteita seksin harrastamiseen. Olisi erittäin tärkeää, että hoitava henkilökunta olisi valmis kuulemaan myös huolia seksuaalisuudesta ja antamaan esimerkiksi ohjeita kevyemmistä seksiasennoista, jotta seksin harrastaminen onnistuisi turvallisesti ja kaikkia osapuolia tyydyttävästi. Hyvää tietoa sydänsairaudesta ja seksistä sekä mm sopivista seksiasennoista löytyy sydänliiton nettisivuilta.

Sydän ja verisuonitaudit heikentävät verenkiertoa. Kiihottuessa ihmisen verenkierto vilkastuu erogeenisillä alueilla. Verenkierron vilkastumisen ansiosta peniksen on mahdollista saada erektio ja emättimen on mahdollista kostua. Erilaiset lääkkeet voivat jo sairauden itsensä lisäksi tuoda haasteita erektioon tai kostumiseen ja näin ollen aiheuttaa myös orgasmivaikeuksia.

Peniksen erektioon vaikuttaa elimistön yhdet pienimmistä valtimoista. Pienimmät valtimot ovat niitä joiden toiminta heikentyy ensimmäisenä, mikäli verisuonistossa on haasteita. Näin ollen esimerkiksi sepelvaltimotaudin yksi ensimmäisistä oireista voi miehellä olla erektiohäiriö. Erektiohäiriö tulee aina ottaa vakavasti ja syyt sen taustalla tulee selvittää. Häiriö on aina oire jostakin. Syy voi olla esimerkiksi verenkiertosairaus, joka aiheuttaa jopa 75% yli 50-vuotiaiden erektiohäiriöistä. 

Emättimen kostumisen haasteet toimivat myötävaikuttajana yhdyntäkipuihin ja näin ollen orgasmivaikeuksiin. Kivut ja nautinnon haasteet aiheuttavat luonnollisesti myös haluttomuutta. Oikeanlaisella hoidolla ja ohjauksella päästään tilanteeseen, jossa kierre saadaan katkaistua jo alussa. Esimerkiksi liukuvoiteen ja muiden paikallisvalmisteiden käyttö voi poistaa haasteen kokonaan.

Tiesitkö, että:

  • Erektiohäiriö voi olla jopa vuosia ensimmäinen oire sydän ja verisuonitaudista, ennen muiden oireiden ilmaantumista
  • Yli 50 vuotiaiden henkilöiden erektiohäiriöiden taustalla on 75% tapauksista verenkiertoperäinen sairaus.
  • Sydän ja verisuonitautien lääkkeet voivat aiheuttaa kostumisvaikeuksia, erektiohäiriöitä ja orgasmivaikeuksia. Lääkkeiden haitalliset sivuvaikutukset tulee aina ottaa puheeksi lääkärin vastaanotolla, jotta niihin voi saada tarvittavaa apua.
  • Vaikka yhdyntä ei aina onnistuisikaan, seksi voi olla paljon muutakin ja nautinnollista.
  • Apua on saatavilla ja seksuaalisuuteen liittyvät haasteet eivät ole noloja. Eikä niiden kanssa tarvitse jäädä yksin. Mikään asia ei ole liian iso tai pieni jaettavaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close