Paineet

”Tuolta minun pitäisi näyttää!” ”Tuollainen seksuaalisuus on juuri sitä, mitä sen kuuluu olla.” ”Seksissä mun pitää pystyä tähän tai tuohon.” ”Ei mun elämä ole minkäänlaista.” ”Olispa kiva olla joku muu, edes hetken.”

Usein kuulee puhuttavan suorituspaineista seksissä tai sosiaalisen median luomista paineista olla tietynlainen. Paineita voi syntyä hyvin laajasti: onko oma vartalo oikeanlainen, onko fantasiani sopivia tai kuinka mahtua parisuhdemuottiin. Millainen seksuaalisuus on juuri sitä oikeaa? Mitä jos en halua tai seksi ei oikeastaan edes kiinnosta? Mistä ihmeestä nämä paineet syntyvät ja mitä niille voisi oikein tehdä?

Syntyykö paine toiveesta kuulua ja olla osa jotain? Olla esimerkiksi osana yhteiskunnan normeja, olla ”normaali ihminen” tai olla juuri sitä, mitä odotetaan. Yhteisöön kuuluminen on hyvin tärkeä osa ihmisyyttä kuten myös seksuaalisuus. Toiset saattavat löytää paineettoman tavan toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan tai seksiä omasta alakulttuurista tai vähemmistöstä. Näin rikkoa yhteiskunnan ja median luomia normeja siitä, millaista seksuaalisuuden ”tulisi olla” tai ”olisi suotavaa olla”.

Paineet saattavat näkyä myös seksissä haluttomuutena, oman kehon inhona tai epämiellyttävyytenä. Paine voi muodostua odotuksesta tai luulosta, että on vain yhdenlainen tai tietynlainen tapa tehdä seksiä on oikea. ”Lauantaina saunan jälkeen”, ”yhdyntä sängyssä oman aviopuolison kanssa” tai ”voimaantuneena irtosuhteissa”. Tällainen seksi ei välttämättä herätä haluja vaan luo painetta muokkautua sellaiseen haluun, jota ei itsessään tunnista. Omaan itseensä tutustuminen, erilaisten asioiden kokeileminen ja keskustelu ovat isossa roolissa paineista luopuessa. Seksistä saatetaan luoda kuvaa, jossa aina onnistutaan. Seksi, kuten mikä tahansa muukin elämän osa-alue, on opeteltavissa. Epäonnistumisten, naurun, ilon ja kenties häpeän kautta pystyy oppimaan. Silloin saattaa löytää tilan paineettomaan seksiin ja nautintoon. Onko seksi nautinnollista, jos siihen liittyy paineita?

On tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus olla osana yhteisöä ja elää paineettomasti. Paineettomuus ei kuitenkaan missään tilanteessa voi olla yksilön yksin kannettava taakka. Median näyttävä kuva ihmisyydestä, seksuaalisuudesta ja kehoista on hyvin kapea. Sarjojen tai elokuvien seksi on usein hyvin heteronormatiivista, intohimoista ja muutamassa sekunnissa ollaan yhdynnässä. Tämä luo painetta halujen heräämiseen ja kiihottumiseen, eikä luo kuvaa seksin tai seksuaalisuuden moninaisuudesta. Ihmiset kuvataan hyvin kapeasti, eikä jää tilaa ihmisyyden tai kehojen erilaisuudelle. Tämä kapea tulkinta sulkee ulkopuolelleen niitä, jotka eivät löydä samaistuttavia ihmisiä mediasta.

Sosiaalisessa mediassa muodostuu usein erilaisia kuplia riippuen seurattavista, klikkauksista ja siitä, mikä itseään kiinnostaa. Usein sieltä nousee esille itselleen kiinnostavia ilmiöitä, mutta voiko se luoda painetta. Some ei kuitenkaan näytä koko todellisuutta ihmisyydestä, seksuaalisuudesta tai voimaantumisesta. Jokainen meistä on omanlainen ja itsenään arvokas.

Jokaisella tulee olla mahdollisuus oikeaan tietoon liittyen seksuaalisuuteen ja seksiin, jotta paineet seksistä ja seksuaalisuudesta pienevät. On hienoa, että some ja nykyään myös useammat mediakanavat luovat avointa keskustelua seksuaalisuudesta ja sen moninaisuudesta. Silloin samaistumispinnat kasvavat ja myös kuulijan / lukijan oma seksuaalisuus saattaa päästä uudelle tasolle sekä paine pienentyä huomattavasti. Saattaako tämä avoin keskustelu aiheuttaa toisille painetta? Voiko tulla tunne, että seksuaalisuuden tulisi aina rikkoa normeja tai omasta seksuaalisuudesta tulisi puhua avoimesti? Seksi ja seksuaalisuus saa myös olla ihmisen henkilökohtainen asia, josta ei tarvitse kertoa tai keskustella. Jokaisella on oikeus näkyä, mutta olla myös näkymätön. Se, että oma seksuaalisuus on näkymätöntä ihmisen omasta halusta huolimatta, voi tuottaa paineita.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close