Seksuaalinen nautinto

Nautinto, se minkä asialla mekin olemme. Mitä se tarkoittaa? Mistä sitä voi saada, miten ja mitä tehdä, jos mikään ei nappaa? Ei hätää lähdetään perusasioista eli siitä, mikä tuottaa nautintoa.

On totta, että nautinto millä tahansa elämän osa-alueella levittäytyy muuallekin. Nautinto siis oikeasti lisää nautintoa. Käy kuuntelemassa Amante podcastin kolmas jakso Arjen nautinto Google podcasteista, Sounderista tai Spotifystä.

Miten tutustun omaan nautintoon?

Alkuun voit kirjata paperille, puhelimeen tai pitää mielessä, mistä asioista nautit! Pohdi esimerkiksi mindmapin, vanhojen kuvien tai listojen avulla näitä tilanteita. Millaisia asioita löysit? Tuliko mieleen tilanteita, tunteita, hajuja tai makuja? Onko nautinnollisissa tilanteissa ollut muita henkilöitä itsesi lisäksi vai oletko yksin omassa rauhassa? Liittyykö tilanteisiin hiljaisuutta, luontoa, kaupungin vilinää, kynttilöitä tai tiettyä valaistusta, makuja, tuoksuja, lämpötila vai kenties ei mitään näistä?

Toisille lista voi olla pitkä ja toisille lyhyt, meille jokaiselle nautinto on hyvin yksilöllistä. Jos et oikein osaa sanoa mistä nautit, niin kirjaa ylös mikä tekee sinut iloiseksi tai mikä saa sinut tuntemaan olosi rentoutuneeksi ja turvalliseksi. Yksikin asia riittää, siitä on hyvä lähteä. Jokaisella on oikeus nautintoon ja elää omanlaistaan elämää.

Nautinto seksuaalisuudessa

Seksuaalinen nautinto on mielihyvää ja se syntyy kehossa esimerkiksi ajatusten tai erilaisten aistien kautta. Seksuaalinen nautinto on iso kokonaisuus, johon vaikuttaa hyvin moni eri asia. Siihen nivoutuu yhteen turvallisuus, oma seksuaalisuus, aistit, halut ja mahdollisesti kommunikaatio toisen tai toisten kanssa. Seksuaalinen nautinto ei ole kaikille merkityksellinen tai tärkeä asia omassa arjessa, eikä sen tarvitsekaan olla.

Kuka tai mikä sitten pystyy parhaiten vaikuttamaan seksuaaliseen nautintoon? Seksuaalinen nautinto, niin kuin nautinto ylipäätään, on hyvin yksilöllistä, joten me kaikki voimme itse parhaiten vaikuttaa omaan nautintoon. Se, mikä tuottaa itselleen kihelmöintiä tai nautintoa voi olla kosketus, hellyys, lämpö, ajatukset, fantasiat tai erilaiset äänet. Turvallisuutta, kiireettömyyttä ja rauhaa ei voi liiaksi painottaa kun kyse on seksuaalisuudesta ja ennen kaikkea kun kyse on nautinnosta. Anna nautinnollesi ja itsellesi aikaa, me emme kukaan ole seppiä syntyessämme.

Seksuaalisen nautinnon paineet

Suorituspaineet, väsymys, ärtymys, hormonit, lääkkeet, stressi, jännittäminen tai edelliset epämiellyttävät kokemukset saattavat häiritä seksuaalisen nautinnon kokemusta, vaikka emme itse sitä välttämättä tiedosta. Omaan itseen tutustuminen muutenkin kuin seksuaalisesti saattaa vahvistaa nautintoa tehdessä seksiä itsensä tai muiden kanssa. Onko sinulla asioita, jotka tulevat seksuaalisen nautinnon tielle? Ne asiat saattavat olla tiellä aina tai tulla toisinaan. Ne voivat olla hetkellisiä tai olla pysähtyneitä, mutta niistä on aina mahdollista päästä eroon ja eteenpäin.

Kuka seksuaaliseen nautintoon sitten pystyy ja miten? Meillä kaikilla on mahdollisuus kokea seksuaalista nautintoa, mutta toisille se saattaa olla merkityksetöntä elämässä. Miten sitten kehittää omaa seksuaalista nautintoa? Harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi koskettamalla itseään, tutustumalla omaan kehoon ja siihen, millainen kosketus tuntuu hyvältä.

Tuntuuko silittäminen, painaminen tai vaan pitäminen hyvältä? Tuntuuko seksuaalinen nautinto paremmalta yhden tai vaikka kuuden henkilön kanssa? Saako nautinto enemmän tilaa kun kosketuksessa tai seksissä on mukana syvä rakkaus tai ei rakkautta ollenkaan? Anna tilaa omille ajatuksille ja sille, että seksuaalinen nautinto on muuttuvaista, sallivaa ja ennen kaikkea nautinnollista.

Häpeä nautinnosta

Nautintoa ja erityisesti seksuaalista nautintoa tuottavat asiat saattavat aiheuttaa häpeää tai tuntua oudoilta tai noloilta. Voi olla tunteita, että omat ajatukset vievät paikkoihin, missä ei haluaisi käydä. Silloin saattaa tuntea ristiriitaa omista ajatuksista. Kuitenkin on hyvä muistaa, että jokainen saa erilaisista asioista seksuaalista nautintoa ja fantasiat ovat hyvä tapa tutustua omiin nautinnon lähteisiin.

Omista fantasioistaan tai ajatuksistaan, ei ole velvollisuutta puhua ihmissuhteissa, jos ei itse sitä halua. Meillä jokaisella on oikeus omiin rajoihin ja yksityiseen myös suhteissa. Jos kuitenkin omat ajatukset ja häpeä tuntuu isolta kuormalta arjessa, voit saada apua seksuaaliterapiasta. Voit varata ajan täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close